Vaatesanaston harjoittelemista Zoom-etätunnilla
Parhaimmat ideat tuppaavat pulpahtamaan mieleen yleensä silloin, kun niille on tarve. Jo muutama vuosi sitten piirtämäni Peliporukka, joukkio erilaisiin vaatteisiin pukeutuneita hahmoja, sai alkunsa juuri näin, kun liityin erään Suomi-koulun opetustoimintaan ja otin tehtäväkseni kehitellä hauskoja tapoja harjoitella vaatteisiin liittyvää sanastoa. Inspiraationa toimi omasta lapsuudestani tuttu klassikkopeli nimeltään Arvaa kuka. Pelissä pelaajilla on edessään joukko erinäköisiä hahmoja, joista kukin valitsee yhden. Pelaajien tehtävänä on esittää toisilleen yksinkertaisia kyllä/ei-kysymyksiä hahmojen ulkonäköön liittyen ja koettaa arvata, minkä hahmon toinen on valinnut.
Arvaa kuka-pelin logiikkaa soveltaen piirsin joukon erilaisiin vaatteisiin sonnustautuneita tyyppejä, joiden avulla arvauspeliä voitaisiin pelata oppitunnilla pienissä ryhmissä kysymällä kysymyksiä piirroshahmojen vaatetuksesta. Pääsimme testaamaan peliä useampaankin otteeseen Suomi-koulun oppitunneilla: lapset saivat vuorotellen toimia hahmon valitsijana, jolta muut sitten vuorotellen kysyivät kysymyksiä. Oli hauskaa huomata, kuinka toistoa sisältävät simppelit kysymykset (“Onko hahmolla laukku? Onko hahmolla pitkät housut?“) innostivat myös vähemmän suomea osaavia oppilaita osallistumaan ja esittämään kysymyksiä rohkeasti. Pelaaminen soi onnistumisen tunteita siis muillekin kuin vain ensimmäisenä oikean arvauksen esittäneille voittajille!
Tänä lukuvuonna olin mukana järjestämässä samaa kieliopetusta etänä Zoomin kautta esikouluikäisten ryhmälle. Kuten tavallisillakin oppitunneilla, myös Zoom-tunneilla lapsia osallistavat leikit ja harjoitukset olivat avainasemassa kiinnostuksen ja keskittymisen ylläpitämisen kannalta. Niinpä päätinkin kokeilla, josko piirtämäni Peliporukka taipuisi myös etäopetukseen kuullunymmärtämisharjoituksena. Keräsin Google-presentaation joukon hahmoja, jotka numeroin. Näistä hahmoista valitsin aina vuorollaan yhden, jonka vaatetusta kuvailin oppilaille, joiden tehtävänä oli päätellä kuvailun perusteella, mikä numero oli milloinkin kyseessä. Yksinkertainen peli sai lapset innostumaan arvailemisesta niin, että pelasimme peliä useampaankin otteeseen. Isompien lasten kanssa peli toimisi varmasti hyvin myös itsenäisemmin suoritettavana ryhmätehtävänä.
Koska etäopetus on ajankohtaista monissa kouluissa myös tänä vuonna, päätin liittää Peliporukka-materiaalien kylkeen etäopetuksessa käyttämäni Google Slides-tiedostot. Lataa siis Peliporukka digimateriaaleineen käyttöösi täältä, mikäli vaatetukseen liittyvän sanaston harjoitteleminen on oppilaillesi ajankohtaista tai kaipaat uusia ideoita piristämään etätunteja!
PS. Suunnittelen ja toteutan erittäin mielelläni opetusmateriaaleja, joille olisi kouluissa tai muussa opetustoiminnassa tarvetta. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä, mikäli kaipaat tietynlaisia materiaaleja käyttöösi tai sinulla on idea, jolle etsit toteuttajaa!